O dată cu pandemia, grijile economice și cele zilnice, tot mai mulți dintre noi ne plângem de așa-numitul „burnout”. Cum să ne recăpătăm echilibrul intern și pofta de viață? Am găsit pentru tine cel puțin 7 remedii de top pe care ți le vom prezenta în continuare…
Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stres excesiv și prelungit. Apare atunci când te simți copleșit, epuizat emoțional și incapabil să răspunzi solicitărilor constante. Pe măsură ce stresul continuă, începi să îți pierzi interesul și motivația pentru lucrurile din jur, de la job până la familie sau prieteni.
Burnout-ul reduce productivitatea și îți elimină energia, lăsându-te să te simți din ce în ce mai neajutorat, fără speranță, cinic și plin de resentimente.
Simptome de burnout
- Senzație de oboseală și sfârșeală de cele mai multe ori.
- Dureri de cap frecvente sau dureri musculare.
- Lipsa poftei de mâncare și un somn dificil, neodihnitor.
- Imunitate scăzută, boli frecvente.
- Te simți neajutorat, prins și învins, singur pe lume.
- Perspective din ce în ce mai cinice și negative.
- Scăderea satisfacției și a sentimentului de realizare.
- Pierderea motivației.
Majoritatea dintre noi avem zile în care ne simțim neajutorați, supraîncărcați sau neapreciați. Cu toate acestea, dacă te simți așa de multe ori, este posibil să suferi de burnout! Acum este momentul să faci o pauză și să schimbi direcția învățând cum să îți depășești epuizarea și să te simțiți din nou sănătos și pozitiv.
- Apelează la alte persoane
Discută deschis cu cei apropiați, cum ar fi partenerul, familia și prietenii. Deschiderea nu te va face o povară pentru ceilalți. De fapt, cei mai mulți prieteni și cei dragi vor fi flatați că ai încredere în ei , iar acest lucru vă va întări relația sau prietenia.
Fii mai sociabil cu colegii tăi! Dezvoltarea unei bune relații cu oamenii cu care lucrezi te poate ajuta să te ferești de burnout-ul la job!. De exemplu, când faceți o pauză, în loc să te repezi la smartphone, încearcă să socializezi cu colegii. Programați evenimente sociale împreună după muncă.
Limitează-ți contactul cu persoanele negative. A petrece timpul cu oameni care au o atitudine negativă, care nu fac altceva decât să se plângă tot timpul, nu va face decât să-ți înrăutățească starea de spirit.
- De tine depinde să te simți bine la serviciu
Chiar și atunci când, datorită problemelor financiare, ești nevoit să accepți un loc de muncă banal, poți să te concentrezi pe modul în care rolul tău îi ajută pe alții, de exemplu, sau oferă un produs sau un serviciu atât de necesar.
Concentrează-te pe aspecte ale muncii care îți plac! Schimbarea atitudinii față de locul de muncă te poate ajuta să îți recâștigi sentimentul de control al propriei tale vieți.
- Reevaluează-ți prioritățile
Neglijezi ceva care este cu adevărat important pentru tine? Aceasta poate fi o oportunitate de a redescoperi ceea ce te face cu adevărat fericit și de a-ți oferi timp să te odihnești, să reflectezi și să te vindeci.
- Îngrijește-ți corpul – e vehiculul care îți poartă sufletul
Mișcarea sau plimbările timp de 30 de minute sau mai mult pe zi te pot ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit. Încearcă orice mișcare îți face cu adevărat plăcere: mersul pe jos, alergatul, sala de fitness, înotul, artele marțiale sau chiar dansul!
Masajul de relaxare este recomandat de mii de ani pentru efectul său de combatere a stresului! Poți opta pentru o gamă variată de masaje de relaxare, precum: masajul de relaxare clasic, masajul relaxant cu lumânare caldă, masajul cu ciocolată caldă 100% naturală, masajul suedez, masaj de relaxare cu miere, masajul cu roci vulcanice.
- Îmbunătățește-ți starea de spirit și nivelul de energie cu o dietă sănătoasă
Ceea ce pui în corpul tău poate avea un impact uriaș asupra stării de spirit și a nivelurilor de energie pe tot parcursul zilei.
Redu aportul ridicat de alimente care îți pot afecta starea de spirit, cum ar fi alcoolul, cofeina, grăsimile nesănătoase, dulciurile rafinate, carbohidrații în exces și alimentele pline de conservanți chimici sau hormoni. Reacțiile chimice produse de acestea, pe termen lung, duc la slăbirea organismului în general și, mai ales, a sistemului nervos.
Consumă mai mulți acizi grași Omega-3 pentru a-ți oferi un plus de „bună dispoziție” chimică. Cele mai bune surse naturale sunt peștii grași (somon, hering, macrou, hamsii, sardine), algele marine, semințele de in și nucile.