Un cadou la SPA este intoteauna o salvare atunci cand se apropie aniversarea voastra sau oricand in februarie – luna iubirii. Indiferent daca sarbatoresti sau nu ziua iubirii, fie ca este Valentine’s Day pe 14 sau Dragobetele pe 24 februarie, aminteste-ti ca persoana draga va aprecia un simplu „te iubesc” in orice zi.
Adevarata poveste a Sfantului Valentin, patronul catolic al iubirii celebrat pe 14 februarie, a fost un preot care slujea in Roma, in timpul domniei imparatului Claudius II, supranumit “Claudius cel Crud”.
Claudiu cel Crud le interzicea soldaţilor sa se casatoreasca deoarece considera ca nu mai voiau sa plece la lupta din cauza atasamentului pe care il aveau fata de sotiile lor. Sfantul Valentin obisnuia sa organizeze, in secret, ceremonii de casatorie pentru tinerii crestini, care erau persecutati in acele vremuri, devenind astfel un protector al indragostitilor.
Preotul a fost prins in cele din urma si incarcerat. Dupa ce a fost torturat ca sa renunte la credinta lui, acesta a fost executat prin decapitare in anul 269 e.a.
Alta legenda vorbeste despre nasterea primului biletel de dragoste. Se spune ca Sfantul Valentin s-a indragostit de Iulia, fata gardianului sau, Asterius. Ea era oarba si preotul a reusit, printr-o minune, sa ii redea vederea. Cum sfantul nu a putut sa fie fericit cu femeia iubita, a hotarat sa ii lase un mesaj de adio, care a fost semnat “Al tau Valentin”. De atunci si pana in prezent, indragostitii din intreaga lume continua acest gest romantic al biletelelor de Valentine’s Day.
Pe 24 februarie se celebreaza Dragobetele, echivalentul romanesc al zilei Sfantului Valentin. Aceasta sarbatoare are traditii vechi si o simbolistica aparte in cultura romaneasca.
La baza legendei lui Dragobete se afla o divinitate din mitologia tracica, asimilata cu Eros (in mitologia greaca) sau Cupidon (in mitologia romana). Mai exact, Dragobetele, fiul babei Dochia, era zeul dragostei si al bunei dispoziţii. In traditiile populare i se mai spunea si Navalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos si iubaret, care le face pe tinerele fete sa-si piarda minţile. Cand a indraznit sa ii incurce cararile si Maicai Precista, el a fost transformat, drept pedeapsa, intr-o buruiana cunoscuta sub numele de Navalnic, care renaste in fiecare primavara.
Fiul Babei Dochia mai este cunoscut si ca nasul cosmic al pasarilor si al animalelor. Pe 24 februarie, pasarile isi gasesc perechea si isi fac impreuna cuiburi noi. Probabil de aici a fost imprumutata ideea logodnei intre indragostiti chiar in ziua de Dragobete. De asemenea, se mai obisnuia ca fetele si flacaii sa e intalneasca in faţa bisericii si sa plece sa caute prin paduri si lunci flori de primavara, fiind imbracati de sarbatoare. De altfel, cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de boli tot anul.
La fel cum se intampla cu orice sarbatoare, exista si cateva superstitii legate de ziua de Dragobete. Una dintre ele spune ca barbatii nu au voie sa se certe sau sa supere femeile, deoarece vor avea ghinion in dragoste tot anul. Si la fel ca in cazul Bobotezei, se spune ca fetele necasatorite isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa alesul.