Este vorba de acea acnee specifică adolescenților, dar care poate să apară și în prima tinerețe, iar în unele cazuri să „ne chinuie” chiar până la aproape 30 de ani.
Ca urmare a efectelor schimbărilor hormonale, peste 90% din adolescenți pot avea acnee. Aceasta contribuie și ea la frământările emoționale prin care trece orice adolescent în această perioadă. Uneori, în funcție de evoluția hormonală a fiecărui organism în parte, precum și datorită factorilor externi precum stresul, alimentația, poluarea etc, acnee juvenilă continuă să „facă probleme” și tinerilor de peste 20 de ani, în unele cazuri chiar până înspre vârsta de 30 de ani.
Cea mai bună soluție este consultarea unui specialist în cosmetică, alături de un tratament personalizat. Astfel vei afla atât recomandările pentru îngrijirea pielii în această perioadă cât și cel mai potrivit tratament pentru stadiul acneei tale.
Deși primele semne ce apar și pe care le poți observa în oglinda îți pot confirma uneori că ai acnee, diagnosticul corect este pus doar de o cosmeticiană cu experiență. Sigur, poți veni la cosmetică și să descoperi că te-ai speriat degeaba. Chiar dacă nu ai acnee, poți afla rutina de îngrijire a pielii și produsele cosmetice utile pentru tipul tău de ten.
Cauzele apariției sau agravării acneei juvenile pot fi:
- modificările hormonale. La pubertate, hormonii androgeni (cunoscuți ca hormoni masculini) provoacă atât la fete cât și la băieți dilatarea glandelor sebacee și creșterea secreției de sebum. În plus, la fete, perioada dinaintea menstruației poate accentua leziunile acneice;
- unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii;
- stresul poate agrava acnee;
- poluarea
- lipsa unei igiene cosmetice adecvate
- consumul anumitor alimente cum ar fi carbohidrații și produsele lactate în exces pot agrava acneea sau pot influenta tratamentul acesteia. Este recomandată o dietă sănătoasă și echilibrată în această perioadă.
Tratamentul cosmetic anti-acneic are în vedere câteva obiective importante:
- reducerea secreției de sebum,
- reducerea leziunilor acneice,
- tratarea inflamației și infecției bacteriene,
- evitarea apariției cicatricilor sau reducerea aspectului acestora.
În cazul tratamentului acneei trebuie să ai răbdare, rezultatele nu apar peste noapte, uneori este nevoie de luni de zile pentru a scăpa de leziuni.
Recomandări generale pentru igiena pielii cu acnee:
- Pentru controlul secreției de sebum este indicat să îți speli fața de două ori pe zi cu apă caldă și un săpun pentru față, special anti-acneic.
- Dacă folosești fond de ten și alte produse pentru machiaj, asigură-te că faci întâi o demachiere foarte bună a tenului.
- Folosește produse pentru față (creme, protecție solară și fond de ten) care sunt non-comedogenice.
- Nu interveni asupra coșurilor de pe față prin stoarcere sau exfoliere pentru că vei risca să îți iriți tenul și mai mult.
- Evită să te atingi cu mâinile pe față.