De ce sunt uleiurile esentiale ,, esentiale”?
In primul rand este sunt esentiale pentru supravietuire. Plantele produc uleiuri esentiale si le utilizeaza pentru a supravietui, a proteja si a comunica cu mediul in care se dezvolta.
Le folosesc pentru a indeparta daunatorii care le-ar manca frunzele si pentru a atrage animalele si insectele in vederea polenizarii. In al doilea rand, ele reprezinta esenta plantelor.
Esenta este un cuvant folosit pentru a descrie aroma unei plante, flori, radacini sau fruct. Descriind esenta, iti poti face o idee asupra aromei uleiului respectiv. Spre exemplu, uleiul esential de portocala are o esenta citrica, proaspata, curate si dulce.
In al treilea rand, sunt esentiale pentru animale si oameni. Le utilizam in vederea sustinerii sanatatii, a starii generale de bine a organismului, pentru aroma lor atractiva, naturala si pentru a ne imbunatatii starea de spirit si a ne echilibra emotiile.
De ce sunt numite ,, uleiuri’’?
Cand auzim cuvantul ulei, deja in mintea noastra se materializeaza imagini. Ne putem gandi la ulei de motor, ulei pentru gatit, ulei de masline sau pentru masaj. Cand auzim pentru prima data folosite impreuna cele doua cuvinte ,, ulei esential’’ unii dintre noi pot avea dificultati in a vizualiza mental acest concept.
Uleiurile estentiale nu sunt grase. Majoritatea uleiurilor cu care ne-am obisnuit pot fi descries ca fiind grase si alunecoase. Anumite uleiuri sunt destinate gatitului, altele nu, cum e cazul uleiurilor esentiale. Alte uleiuri sunt raffinate si utilizate pentru lubrifierea motoarelor, uleiurile nu se incadreaza in aceasta categorie. De ce le numim uleiuri?
In primul rand, sunt numite uleiuri pentru ca plutesc la suprafata apei, iar in al doilea rand pentru ca sunt compuse in principal din atomi de carbon si hydrogen. Moleculele ce contin carbon si hydrogen sunt mai putin dense decat apa, nu se amesteca cu acestea, deci plutesc la suprafata ei. Oamenii de stiinta denumesc moleculele formate doar din hydrogen si carbon, hidrocarburi. Uleiurile vegetale sunt preponderent hidrocarburi si de aceea plutesc.