Bd.Unirii, nr.18, bl.5B, sc.2, et.3, ap.35 interfon 35 sec.4

Achizitioneaza tratamente online si beneficiaza de 5% reducere folosind codul: relaxare la toate comenzile ce depasesc 1000lei.

Nu ai niciun produs în coș.

Tradiții haioase de … 1, 8 și 9 Martie!

Tradiții haioase de … 1, 8 și 9 Martie!

Luna Martie vine cu o serie de sărbători ale primăverii : Mărțișorul 1 martie, Ziua Femeii sau Ziua Mamei pe 8 Martie, mai nou și Ziua Bărbatului sau Ziua Tatălui pe 9 Martie !

A darui mărțișoare celor dragi este un simbol al binelui. Se spune că mărțișorul aduce, conform superstițiilor vechi, sănătate, frumusețe, veselie, iubire și poftă de viață.

Fetele satului purtau mărțișorul ca să-și păstreze tenul alb, conform zicalei: ”Cine poartă mărțișoare nu mai e pârlit de soare”.

În satele de odinioară, mărțisoarele erau purtate mai multe săptămâni, uneori până la Paști. Apoi, șnururile se agățau în tufele de trandafiri sau ramurile înflorite ale pomilor fructiferi. Se zvonea că nu este bine să arunci mărțișorul la gunoi, pentru că asta aduce ghinion.

Ziua Femeii nu se sărbătoreşte pe 1 Martie, ci pe 8 Martie, dar motovul a fost la bază unul social. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, sau religioase. Unii spun că 8 martie este Ziua Femeii, alții spun că este Ziua Mamei.

Ca să nu rămână mai prejos nici domnii… a apărut și Ziua Bărbatului, pe 9 martie, când se beau 40 de pahare de vin ! Spiritul glumeț al românului a contribuit la o abordare relaxată a unei sărbători religioase și anume Ziua Mucenicilor, de pe 9 Martie. Venită imediat după o serie de zile dedicate reprezentantelor sexului feminin, aceasta a ajuns să fie instituită neoficial drept zi a bărbatului.

Printre tradițiile de Mucenici se numără și închinarea a câte unui pahar de vin pentru fiecare dintre cei 40 de martiri. Și cum „mucenici” e de genul masculin, românii au decis ad hoc că 9 martie e ziua bărbatului, una binemeritată după fuga după cadouri, mărțișoare și flori pentru doamne.

ABOUT AUTHOR

Diana Medan