Oricine s-a confruntat vreodată cu acneea înțelege că poate fi un monstru cu multe capete. Te adresezi cu succes unei zone de erupții doar pentru a avea o alta, mult mai intensă, care se strecoară și apare brusc. Uneori este liniște multe luni și, câteodată, chiar și ani, chipul odihnindu-se fără nici un indiciu de pată, pentru ca apoi, aparent din neant, să iasă „mușuroiul furnicilor” din nou. Mai mult, chiar și așa-numitele perioade de „regresie” sau „calmare” pentru acnee pot lăsa o amprentă puternică asupra psihicului tău.
Ne dorim să existe un panaceu unic pentru toate problemele. La fel ca și în viață, nu este. Numai perseverența și dăruirea constantă ne ajută să progresăm în viață. La fel se întâmplă și în domeniul cosmetic.
„Nu există o acnee la fel cu alta”, atrage atenția Tess Adams, dermatolog și cofondator al centrului spa „Take Care” din New York.. „Și acest lucru este cauzat de mulți factori interni și externi – deci poate fi un adevărat balet până găsim echilibrul.” Specialiștii americani atrag atenția că, la fel ca și în cazul curelor de slăbire, o bună tratare și îngrijire a tenului acneic presupune un efort în timp, conjugat, între client și terapeut, pentru a descoperi acea metodă și acele produse care sunt cu adevărat eficiente fiecăruia.
Un prim pas pentru a începe „războiul” cu această problemă este spălarea potrivită pentru acnee. Deși produsele de curățare au un contact de mai mică durată cu fața ta decât, să zicem, serul sau crema hidratantă, care se mențin un timp mai îndelungat pe chipul tău, acestea sunt deosebit de importante pentru persoanele predispuse la acnee, deoarece ajută la echilibrarea pH-ului pielii, notează Tess Adams.
O curățare adecvată a feței îndepărtează poluanții și bacteriile pe care tenul nostru le absoarbe în viața de zi cu zi și, desigur, îndepărtează impuritățile rămase după machiaj. Produsele de curățare pentru tenul acneic variază, astăzi, de la brand-uri cunoscute, la tratamente naturiste. Este însă, vital, să ții cont de un lucru: chiar și cel mai iubit sau lăudat dintre produsele de curățare trebuie încercat pentru a vedea dacă, într-adevăr, tenul tău „răspunde” sau nu la respectivul produs.
Dintre „oldies but goldies” sau așa-numitele tratamente „clasice”, deja, de curățare pentru acnee, produsele farmaceutice pe bază de acid salicilic sunt în continuare recomandate frecvent de dermatologi. De asemenea, recenzii bune primesc, în ultima vreme, variații ale acestor produse care conțin citrice și mai ales grapefruit-roz, având un efect sporit prin adaosul de vitamina C.
Mult apreciate sunt și produsele fără sulfați. Dr. Whitney Bowe, dermatolog, explică: „sunt agenți tensioactivi agresivi care vă pot spăla grăsimile și lipidele sănătoase și vă pot usca pielea”. Chiar dacă persoanele care suferă de acnee ar putea crede că vor efectiv un efect de uscare, paradoxal, uscarea excesivă face ca pielea să producă mai mult ulei, declanșând un ciclu vicios. În consecință, Dr. Bowe spune: „Îi sfătuiesc pe toți pacienții mei, dar mai ales pe cei cu acnee, să evite sulfații”.
Dacă ai pielea uscată și predispusă la acnee, dermatologul Nicole Hangsterfer recomandă să cauți mai degrabă un produs de curățare a tenului cu o textură de gel decât una de tip spumă. „Depinde de preferințele personale, dar produsele de curățat cu gel tind să fie mai hidratante decât produsele de curățare spumante, astfel încât acestea funcționează adesea mai bine pentru pielea uscată”, spune ea.