Bd.Unirii, nr.18, bl.5B, sc.2, et.3, ap.35 interfon 35 sec.4

Achizitioneaza tratamente online si beneficiaza de 5% reducere folosind codul: relaxare la toate comenzile ce depasesc 1000lei.

Niciun produs în coș.

Sfântul Andrei și … ritualurile de frumusețe

Sfântul Andrei și … ritualurile de frumusețe

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, este cunoscut în tradiția populară și ca mijlocitorul căsătoriilor și, un lucru mai puțin cunoscut … un fel de „gardian străvechi” al înfrumusețării !

În credința populară, noaptea Sfântului Andrei era una dintre cele mai importante din an pentru vrăji şi farmece, mai ales cele legate de „găsirea ursitului”, împăcarea soților certați sau, pur și simplu, înfrumusețarea femeilor.

Anul Nou dacic avea loc de la 14 noiembrie până la 7 decembrie, acesta fiind intervalul în care timpul își începea cursul. Sfântul Andrei este văzut ca un om bătrân, pentru că acum și Soarele este bătrân și obosit, nu mai are putere. După vremea din această zi se poate prezice dacă iarna va fi lungă și geroasă.

Iată câteva dintre cele mai inedite tradiții de Sfântul Andrei :

 • Este interzis să folosești pieptenele de Sfântul Andrei, aşa că toate coafurile erau făcute în ajun. Dinții pieptenelui simbolizează ghearele sălbăticiunilor şi de aceea pieptenele era legat cu o sfoară de alte obiecte casnice tăioase. Tradiţia spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii.
 • Nu se împrumută nimic în această zi. Tradiția spune să ținem acest obicei pentru ca produsele câmpului să nu fie furate.
 • Copiii pun ramuri de măr, de păr sau de prun în apă, pentru ca acestea să înflorească. Ele vor fi folosite de Sfântul Vasile, ca „sorcovă”.
 • Fetele, dar și băieții pun la încolțit grâu, iar cel al cărui grâu a crescut mai mult va fi cel mai norocos în anul care vine. Bătrânii spun că este bine ca fiecare membru al familiei să aibe grâușorul lui, plantat într-un ghiveci, apoi așezat la ferastră, și îl pot uda până în ziua de Anul Nou.
 • O altă tradiție des întâlnită de Sfântul Andrei este practicată de tinerele care vor să afle dacă vor avea noroc în dragoste. Cele mai multe dintre ele își pun sub cap 41 de boabe de grâu, iar dacă visează că cineva îi va lua grâul înseamnă că se va mărita.
 • Pentru a ști cine le va fi soț, fetele apelează la celebra turtă din aluat foarte sărat, care după ce este gata de frământat sfârșește coapta pe cărbuni încinși. Jumătate este mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumatat pusa în ștergar sub perna până dimineața. Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai dacă măritișul va avea loc în perioada ce urmează postului.
 • Una dintre cele mai populare activități de Sfântul Andrei este turnarea de ceară fierbinte prin gaura unei chei într-un bol cu apă rece. Se crede că forma pe care o ia ceara va semăna cu viitorul partener al fetei care a făcut ritualul.
 • Alte ritualuri de Sfântul Andrei presupun ca un grup de fete să se descalțe, să se alinieze într-un singur rând și să împingă șirul de pantofi prin toată casa până când încălțările astfel „rostogolite” ajung la ușa din față. În mod tradițional, proprietara primului pantof care „trece pragul” va fi prima care se va căsători.
 • Se mai obișnuiește ca tinerele să pună 41 de boabe de grâu sub pernă înainte de a adormi. Se crede că, dacă tânăra visează că cineva îi fură boabele, atunci se va căsători în anul următor.
 • Sfântul Andrei te ferește de strigoi și de lupi, spune tradiția. Băieții și fetele se adună într-o casă cu ușile și ferestrele frecate cu usturoi . De asemenea, ei pun usturoi într-o cadă de lemn care trebuie păzită până în zori de zi de o bătrână, într-o odaie luminată cu lumânări. Petrec toată noaptea, iar dimineața cada de lemn este scoasă afară și se dansează în jurul ei. Apoi, toți participanții iau acasă puțin usturoi ca protecție împotriva bolilor sau vrăjilor.
 • În Republica Cehă, se spune că și coacerea Halusky-ului ghicește viitorul soț. Femeile scriu numele mai multor pretendenți și le pun în aluat. Când Halusky este copt, primul nume care iese la suprafață este numele bărbatului cu care femeia se va căsători.
 • Un alt obicei de Sfântul Andrei se referă la cele 12 cepe. Potrivit tradiției, se pune câte o ceapă în 12 vase, acestea reprezentând cele 12 luni ale anului. Dacă cepele se vor strica până de Crăcun, atunci se spune că anul ce urmează va fi unul ploios. Cepele care încolțesc vor arăta care lună va fi cu bogăție.

ABOUT AUTHOR

Diana Medan