Acneea are mai multe forme si iata care sunt acestea:
Acneea vulgaris e cea mai comuna forma de acnee si sursa eruptiilor cutanate de zi cu zi, a punctelor negre, a punctelor albe si a cosurilor mai mult sau mai putin grave. Acest tip de acne poate fi nonimflamatorie sau inflamatorie, chistica.
Acneea rozacee este ca acneea vulgaris si, dupa aceasta, e cea mai comuna forma de acne. Ea se distinge printr-o iritatie rosie care acopera nasul, obrajii , fruntea si barbia. Oamenii confunda deseori aceasta forma de acne cu rozaceea, dar de fapt sunt afectiuni diferite. O caracteristica ce le deosebeste e faptul ca de obicei rozaceea nu produce puncta albe si negre. Rozaceea are multe alte manifestari.
Acneea conglobata este forma cea mai grava de acnee. In cazul acestei forme, leziuni mari sunt interconectate, se intend pe fata si pe corp si sunt insotite de nenumarate puncta negre de mari dimensiuni. Aceasta forma de acne lasa cicatrici urate.
Acneea fulminans apare brusc. E insotita de febra si de dureri articulare si isi face aparitia deseori dupa tratarea fara success a acneei conglobate.
Pioderma facial e formata din noduli si de pustule mari, cu efect devastator supra pielii. Ca si acneea fulminans, si acest tip de acnee apare pe fata brusc, la femeile si barbatii cu varste intre douazeci si patruzeci de ani. In general, aceasta boala are perioade alternative in care se manifesta mai intens sau mai putin.
Foliculita cu germeni gram-pozitivi e o afectiune mai putin intalnita, manifestata prin pustule si chisturi si care ar putea fi cauzata de folosirea indelungata a antibioticelor, in special a tetracilcinei, pentru tratarea acneei vulgaris.
Numai un medic specialist dermatolog poate identifica tipul de acnee de care suferi si iti poate recomanda cea mai buna metoda de tratament.