Bd.Unirii, nr.18, bl.5B, sc.2, et.3, ap.35 interfon 35 sec.4

Achizitioneaza tratamente online si beneficiaza de 5% reducere folosind codul: relaxare la toate comenzile ce depasesc 1000lei.

Niciun produs în coș.

Evitați epuizarea de weekend – 5 idei anti-burnout-ul de la sfârșitul săptămânii

Evitați epuizarea de weekend – 5 idei anti-burnout-ul de la sfârșitul săptămânii

Tuturor ne place sentimentul împlinit când elimini lucruri de pe lista de făcut din weekend… Cunoaștem senzația de frustrare când de grăbim prin casă, încercând să bifăm cât mai multe de pe „lista de treburi de făcut în weekend”. Uneori, din păcate, ajungem să ne trezim luni dimineața… extrem de obosiți și tracasați, de parcă nici nu a fost weekend… Ce s-a întâmplat ? Unde am greșit ? Psihologii ne învață câteva super-trucuri utile pentru a scăpa de burnout-ul de sfârșit de săptămână :

  1. Casa ta, sanctuarul tău

Încearcă să-ți folosești casa, așa cum este, ca un refugiu de reîncărcare. Dacă nu ai timp sau buget de renovări complexe, creează-ți rapid „un colț al tău”, în care să te simți plăcut… Acum poți savura în liniște cafeaua „mai lungă” de weekend sau ceaiul tău preferat ! Un fotoliu comod și o vază cu flori proaspete sunt adesea suficiente pentru a ne induce o stare de bine, mai ales în zilele cu vreme urâtă când nu ne prea vine să ieșim în oraș…

  1. Detașează-te fizic și psihologic de serviciu

Chiar dacă ești manager sau ai propriul tău business, este vital să înveți să te odihnești cu adevărat cel puțin o zi întreagă pe săptămână ! În caz contrar, chiar dacă pe moment ai sentimentul că „nu ai pierdut vremea” în weekend, pe termen lung rezultatul este dezastruos : riști să ajungi la burnout , iar epuizarea va face ca randamentul tău să scada… Și, paradoxal, vei începe să faci greșeli tocmai la job…

De preferință poți începe acest „pas” chiar de vineri seara, astfel încât sâmbătă dimineața să resimți deja o stare de bine. Ascunde-ți „servieta”! Nu mai verifica mail-urile de la servici ! Îndeasă dosarele de lucru într-un sertar. Închide telefonul de serviciu și grupurile de WatsUp care au legătură cu job-ul. Treci pe „modul relaxare”.

Începe să-ți construiți acele granițe între muncă și viață, chiar dacă este vorba de numai o zi sau chiar de o jumătate de zi…

  1. Ai grijă să nu aglomerezi … „lista de weekend”!

Trebuie să fii realistă / realist atunci când își faci planurile pentru weekend, astfel încât să nu ajungi să te aglomerezi mai rău ca în timpul săptămânii. Este ușor să spui „da” la tot soiul de vizite familiale, evenimente și petreceri, să creezi liste de proiecte lungi de o milă, să crezi că în sfârșit vei avea timp să cureți „așa cum trebuie” fiecare colț al casei și… plănuiești să-ți mai organizezi și  dulapul.

Ce faci însă pentru a evita cu adevărat epuizarea de weekend? Stabuilește obiective realiste și accesibile. Sarcinile de weekend, cum ar fi cumpărăturile, micile renovări, treburile gospodărești și chiar vizitele de curtoazie pe care nu poți să le refuzi, dar care, în esență, nu îți fac o mare plăcere nu trebuie să ocupe , în nici un caz, mai mult de jumătate din timpul tău de weekend… Fie că este vorba de prima parte a zile sau de una din două zile de weekend, cealaltă jumătate trebuie să aibă un singur scop : RELAXARE !

La această categorie, a relaxării adevărate, intră momentele când te odihnești cu adevărat și faci lucruri care chiar îți plac și îți induc un sentiment de fericire adevărată, fie că este vorba de o cafea cu o prietenă dragă, care te face să râzi, câteva ore de răsfăț la SPA, un film bun,  lectura în fotoliul preferat, o zi la piscină sau alergat prin parc… Este vorba de acele activități care te fac să te simți cu adevărat mulțumit de tine însuți !

  1. Fii bună / bun cu tine însuți…

Poate părea simplu, dar arătându-ți ție însuți un pic de bunătate te poate ajuta să te simți mai „în control” și să fii în stare să faci față la toate provocările care apar în viața ta.

Observă dacă vorbești în mintea ta, cu tine însuți, cu fraze negativiste de genul : „Nu sunt în stare să fac asta…”, „Nu mai pot să fac și așa ceva, e prea mult”, „Nu văd o cale de urmat”, „De ce numai mie mi se întâmplă așa…, sigur alții o duc mai bine…” Acest lucru înseamnă să îți auto-induci o stare negativă de tensiune. Încearcă să îți reformulezi gândurile într-un mod mai plin de compasiune. De exemplu, încearcă să-ți spui : „Fac tot ce pot…”, „Voi trece și peste asta…”, „Am numeroase calități pe care alții nu le au”…

Și, mai ales, nu uita să întrebi în jur, fără teamă că vei fi considerat „slab” sau neștiutor : „Cine ar putea să mă ajute?” Comunicarea și lucrul în echipă sunt esențiale pentru liniștea în cuplu , dar și pentru evoluția socială.

  1. Beneficiile SPA-urilor – un remediu la îndemâna tuturor

SPA-urile nu mai sunt un lux rezervat doar nobililor din Orient ca odinioară, ci au devenit aproape un „must have” în lumea tot mai stresantă în care trăim.

Masajul de relaxare însoțit de aromoterapie și meloterapie, masajul cu uleiuri și anumite proceduri cosmetice sunt cunoscute încă din antichitate pentru efectul lor relaxant și benefic pentru sănătate.

Poți alege astăzi dintr-o mare varietate de procedee de relaxare. Idealul este să le faci atunci când te poți bucura de ele pe deplin, cu mintea golită de griji,  spre exemplu în weekend, atunci când nu ești „pe grabă” să ajungi acasă după o zi epuizantă la servici sau între două întâlniri…

 

ABOUT AUTHOR

Diana Medan