S-a terminat perioada concediilor și ne întoarcem la „școală”, fie că trebuie să ne ducem copiii, fie că noi înșine mai suntem încă „pe băncile școlii” sau, pur și simplu, ne pregătim intens de orele lungi la birou. Cu toții auzim, zilnic, faptul că „stresul dăunează sănătății”, dar ce facem concert pentru a combate dispozițiile sau stările anxioase?
„De ce am face asta”, se întreabă, uneori, scepticii? Stresul și așa-numitul sindrom de „burnout”, adică de epuizare mentală și fizică, afectează tot mai multe persoane în ziua de astăzi.
Nu e de glumit cu depresia! Riscul de deces în următorul deceniu poate fi de până la cinci ori mai mare pentru persoanele care suferă de depresie – avertizează un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Imperial College London din Anglia. Simptomele frecvente ale depresiei pot include, printre altele, sentimente de tristețe, iritabilitate, pierderea interesului pentru activități normale, tulburări ale somnului, oboseală, modificări ale poftei de mâncare, sentimente de vinovăție și gânduri negative frecvente.
Un masaj de relaxare bine făcut de un personal calificat în acest domeniu ne ajută să prevenim stările depresive și să combatem spasmele musculare și chiar durerile de cap.
Masajul reduce anxietatea, stresul, oboseala, durerile de spate sau musculare, gâtul înțepenit precum și toată tensiunea acumulată în timpul unei zile. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și combate insomniile.
Masajul de relaxare cuprinde tehnici active și pasive care se fac în sensul circulației sanguine, cu rolul de a detensiona structurile musculare și articulare afectate, de a relaxa sau de a ușura anumite mișcări. Prin masaj crește nivelul de serotonină din corp, substanța chimică din organism care are un rol hotărâtor în emoții și gânduri.
Mișcările au amplitudine scăzută pentru a lăsa persoana căreia i se face masajul să se poată bucura de toți stimulii externi pe care îi oferă condițiile salonului sau încăperii în care se face masajul.
Aromoterapia și meloterapia, care însoțesc masajul de relaxare, au, de asemenea, un rol esențial în relaxarea psihică, fizică și emoțională.
Pentru efecte mai bune și de durată se recomandă o cură de cel puțin 5 până la 10 ședințe. Masajul de relaxare, neavând în general nici un fel de contraindicații, poate să fie făcut și săptămânal sau de două ori pe săptămână, pe o perioadă lungă, de cei care își doresc să aibă un corp tonifiat.
Avantajul masajului de relaxare este că el face parte și din diverse ritualuri și tratamente corporale adiacente, iar, în ultimă instanță, poate să fie și un cadou, cu prilejul unei zile speciale sau pur și simplu atunci când vrem să ne răsfățăm pe noi înșine.