Obezitatea este o problemă din ce în ce mai acută în multe țări din lume, iar România nu face, din păcate, excepție. A fi supraponderal nu este doar o chestiune de estetică, ci crește riscul îmbolnăvirii grave.
Surplusul de kilograme mărește riscul apariției unor tulburări ca bolile arteriale (boli cardiace, congestii și hipertensiune), diabetul de tip II, osteoartrita, tulburări digestive, probleme menstruale și de fertilitate, vene varicoase și altele.
Este important să menținem, încă din tinerețe, un echilibru sănătos între energia consumată și cea acumulată, pentru a preveni sau a combate excesul de greutate.
Specialiștii în nutriție ne dezvăluie din trucurile lor pentru tine:
- Dieta ideală … este să îți schimbi permanent obișnuințele alimentare!
Știai că dintre cei acre țin regimuri de slăbire rapide, 98% pun la loc greutatea pierdută în decurs de unu până la cinci ani?
Trebuie să îți menții permanent kilogramele în limitele optime pentru înălțimea și conformația ta!
Asigură-ți un aport caloric echilibrat: circa 45% din carbohidrați complecși, 25% din proteine și 30% din grăsimi nesaturate.
- Slăbește … într-un mod inteligent și eficient, cu rezultate pe termen lung!
Indiferent de regimul de slăbit pe care îl urmezi, încearcă să pierzi în medie până la 1-2,5 kg pe săptămână. Dacă slăbești mai mult, atunci pierzi masă musculară, nu grăsime. O scădere spectaculoasă în prima săptămână se datorează de obicei pierderii de lichide.
Renunțați cât mai repede la alimentele rafinate, făcute din făină albă și zahăr, precum și la cele care conțin multe grăsimi saturate sau sare. Dulciurile rafinate, mezelurile și unele produse fast-food trebuie trecute rapid „pe lista neagră”. În aceeași categorie periculoasă intră, bineînțeles, băuturile dulci, băuturile carbogazoase, alcoolul, berea și cafele cu multă frișcă! Vă puteți răsfăța cu astfel de „bombe calorice” maxim o dată pe săptămână și numai în cantități foarte mici!
- Consumați alimente proaspete și mâncați… ordonat.
În alimentele prelucrate, acizii grași esențiali au fost distruși pentru a li se prelungi termenul de valabilitate. În plus, au și un înalt conținut de zahăr și sare.
Servește o gustare sănătoasă, cum ar fi un fruct, cu circa 90 de minute înaintea unei mese, ca să nu mănânci, de foame, prea mult în timpul mesei.
Mai bine mănânci de 5-6 orie pe zi câte puțin, la ore cât mai fixe posibil, decât de 1-2 ori în exces. Când îți este foame, activitatea metabolică scade și arzi mai puține calorii ca să conservi energie, întrucât organismul se așteaptă să-i fie foame. Mâncând des cantități mici, poți împiedica această stare.
- Activitatea fizică este vitală în orice cură de slăbire!
Nu trebuie să faci gimnastică în forță pentru a începe să arzi grăsimea! O plimbare regulată, zilnică, în ritm vioi, de cel puțin 30 de minute, preferabil 45-60 de minute sau mai mult, te ajută să slăbești.
Încearcă diferite sporturi, cum ar fi lecțiile de tenis, gimnastica aerobică, dansul, sala, ciclismul, înotul și chiar yoga, pentru a găsi tipurile de exerciții care îți fac plăcere. Important este să faci constant mișcare!
Activitatea fizică susținută sporește și senzația de bine, conducând la creșterea nivelului substanțelor care măresc buna dispoziție, cum ar fi endorfinele. Astfel, mișcarea te ajută să nu mănânci prea mult în scopul de a te simți mai bine sau de a reduce stresul!
- Tratamentele corporale și masajul ajută la cura de slăbire, precum și la menținerea pielii fine și suple în timpul curei și după aceea
Știința actuală ne-a adus o mulțime de beneficii și inovații în domeniul tratamentelor corporale, precum: cavitația sau liposucția virtuală, masajul endermologic, mezoterapia virtuală sau crioterapia cu cremă anticelulitică, radiofrecvența corporală cu vacuum pulsat sau presodrenaj limfatic la costum.