De Sfinții Mihail și Gavril peste 1,3 milioane de români își serbează onomastica. Pentru creștinii ortodocși este ultima sărbătoare mare înainte de a începe Postul Crăciunului.
În limba ebraică a scrierilor străvechi, Mihail se traduce prin “Cine-i ca Dumnezeu”, iar Gavril se traduce prin “Dumnezeu este puterea mea”.
Cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela, însă sunt sărbătoriți și persoanele cu nume derivate și anume: Mihaiela; Mihăiță; Mișu; Mișa; Mihuț; Mihalache; Mihăilă; Mihnea; Mihu; Mihalcea; Michi; Gavrilă; Gabi; Găbiță; Găbița.
În popor, ziua de 8 noiembrie mai este numită și „Vara Arhanghelilor” care ține doar o zi.Pe lângă „Vara Arhanghelilor” mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie și 25 decembrie, denumite „vara iernii”. În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupora Soarelui și Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceștia „le fura” (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soției lui Scaraoțchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-o dată.
Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.
O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).De Sfinții Mihail și Gavriil, areţii sunt sloboziţi din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine; turta căzută cu faţa în jos meneşte de rău – mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.