Dacă încă nu ai luat în considerare dovleacul, îți prezentăm câteva motive pentru care ar trebui să începi să îl incluzi în dieta ta! Mai mult, dovleacul ajută și la revitalizarea tenului!
Dovleacul este o sursă excelentă de fibre, dar are un conţinut extrem de scăzut de calorii, oferindu-ţi astfel saţietate fără costul kilogramelor în plus.
O dietă bogată în fibre ajută la diminuarea poftei de mâncare. Un studiu realizat în SUA a arătat faptul că persoanele care au consumat o porţie mică de dovleac înainte de prânz nu numai că au mâncat mai puţin, dar au reuşit să îşi menţină silueta la nivelul dorit.
Știai că dovleacul este originar din America de Sud și a fost introdus în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea? Prima rețetă de plăcintă cu dovleac se spune că ar fi apărut în perioada anilor 1621-1692, în America de Nord.
Dovleacul este o legumă bogată în vitamine și minerale. În 100 de grame se găsesc 9 mg de vitamina C, 1,06 mg de vitamina E și 7.384 UI de vitamina A. În cantități ridicate se mai găsesc potasiul și betacarotenul, care nu doar că îi oferă culoarea portocalie, ci este și un antioxidant puternic.
Dovleacul mai conține săruri minerale (fosfor, calciu, cupru), antioxidanți, fibre, proteine, calciu, magneziu. În același timp, semințele de dovleac sunt o sursă bogată de magneziu.
Potrivit Insitutului Naţional al Cancerului, la fel ca şi camarazii săi portocalii – morcovul şi cartoful dulce –, dovleacul conţine beta-caroteni antioxidanţi, benefici în prevenirea cancerului.
Conform medicilor, alimentele care conţin beta-caroteni pot să ajute organsimul în lupta cu necruțătoarea boală. De asemenea, seminţele de dovleac au fost şi ele legate de rezultate benefice în lupta cu anumite tipuri de cancer.
Dovleacul are grijă și de frumuseţea pielii tale! Aceeaşi putere a antioxidanţilor care te protejează de cancer te ajută şi să-ţi menţii frumuseţea pielii, prevenind apariţia ridurilor şi a petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Supă cremă de dovleac
1 Kg de dovleac
2 cepe mici
1 ardei gras roșu
1 felie de ghimbir groasă de 0,5 cm
2 căței de usturoi
3 linguri de smântână
sare, piper
Curăță coaja dovleacului și apoi taie-l în bucățele, îndepărtând semințele. Toacă mărunt ceapa, ardeiul, ghimbirul și apoi taie usturoiul felii. Pune toate legumele într-o oală, adaugă apa, sarea, piperul și lasă să fiarbă până se înmoaie legumele. După ce legumele s-au înmuiat, folosește blenderul ca să faci crema.
Amestecă separat trei linguri de smântână cu puțină supă cremă din oală, toarnă amestecul înapoi în oală și mai lasă la fiert, la foc mic, încă zece minute.
Poți să servești supa de dovleac alături de câteva frunze de busuioc și crutoane.