CURA DE SLABIRE
(introducere)
Originea cuvantului obezitate deriva din limba Latina, de la verbul ,,obi do-edire’’ si inseamna ,, a manca exagerat’’. Consumul alimentelor peste nevoile energetice zilnice conduce la stocarea caloriilor in exces sub forma de depozite de grasime.
Alimentatia omului modern este o ,,sinucidere lenta’’ sau, cum spuneau romanii ,,omul isi sapa groapa cu dintii’’ din cauza prezentei massive in hrana zilnica a GRASIMILOR de origine animala, a ZAHARULUI rafinat si a SARII in exces.
Datorita revolutiei industriale s-a ajuns la imbogatirea alimentatiei din punct de vedere al diversitatii si al cantitatii. Surplusul caloric se transforma cu multa usurinta in tesut adipos (gras) ce atrage dupa sine riscuri pentru sanatate. In ultimul timp, pe plan mondial, obezitatea creste paralel cu ridicarea standardului de viata. Datorita automatizarii, efortul fizic este diminuat la minimum.
Obezitatea apare in urma unui dezechilibru intre aportul energetic si consumul energetic. In trecut ea era considerate ca o stare de bogatie materiala, in timp ce astazi se stie ca favorizeaza aparitia unor boli cardiovasculare; de asemenea, chiar si la persoanele cu obezitate moderata si necomplicata, puterea de munca si rezistenta la efort scad considerabil.
Astfel, tratamentul obezitatii a devenit echivalent cu prevenirea unor boli grave, cu mortalitate mare.
Dupa unii autori obezitatea se pregateste din primele etape ale vietii. Adica, prin laptele matern pot sa i se dea copilului mai multe glucide decat are nevoie sau mai multe lipde decat ii sunt necesare.
In urma unor statistici facute in Europa si in Statele Unite s-a constatat ca obezitatea afecteaza peste o treime din populatie, din care 20% sunt cei care nu depasesc 20 de ani, iar 40% sunt adulti trecuti de 40 de ani.
De asemenea, un studiu efectuat in SUA a aratat ca, la un om intre 40 si 50 de ani, un plus de kilograme peste greutatea normala duce la o scurtare a duratei medii de viata, astfel:
- Un plus de 5 kg duce la scurtarea medie a vietii cu 8% ;
- Un plus de 10 kg duce la scurtarea medie a vietii cu 18% ;
- Un plus de 20 de kg duce la scurtarea medie a vietii cu 45% ;
- Un plus de 30 de kg duce la scurtarea medie a vietii cu 67% .
Acest fapt elocvent ne arata ca este bine sa cunoastem semnificatia unui vechi proverb grecesc, care spune ,,Metron, metron’’, adica masura in toate. Este mai bine sa mancam cu masura , decat sa supunem organismul la eforturi in plus, de ingrasare si apoi de slabire in scurt timp.
In urma consultarii acestui tabel putem trage concluzia ca o hrana consumata moderat si rational, ca si controI periodic al greutatii corporale ne ajuta sa ne mentinem o viata sanatoasa foarte multi ani. S-a aratat ca cele mai multe sanse in privinta duratei vietii o au oamenii care pana la 35 de ani nu au deposit 5% din greutatea ideala. Dupa 40 de ani, cercetarile arata categoric ca nu trebuie sa fie depasita greutatea corporala, mai mult chiar, este indicat ca aceasta sa fie cu 5-7% mai mica decat greutatea optima.
Este interesant de aflat si parerea unei echipe de psihologi de la Universitatea din Michigan (S.U.A) care, in urma unei anchete sociale facute, a constatat ca ,,sotul’’ este cauza principala a obezitatii feminine! Concluziile sunt suprinzatoare, acestea putand conduce la descurajarea sotiilor care incearca sa slabeasca. De pilda, in timpul pranzului, sotul isi indeamna sotia sa consume de patru ori mai multa mancare decat ar consuma singura; alteori, sotul, in fata unei mancari gustoase si aspectuoase , isi indeamna sotia sa manance, sa nu se gandeasca la silueta ,, cel putin de data aceasta’’; in continuare, investigatiile facute printre barbati arata ca obezitatea sotiei asigura fidelitatea acesteia !
Oare ingrasarea sotiei sau franarea actiunii ei de a slabi nu urmareste sa dovedeasca superioritatea masculine, mascandu-si, de fapt, inferioritatea ?
Este bine ca o cura de slabire inceputa sa fie dusa pana la capat, adica pana se ajunge la greutatea ideala. Acest lucru depinde de kilogramele in plus ce trebuie eliminate si de perseverenta pacientului. Este nesanatos pentru organism daca este suprasolicitat ca intr-un timp foarte scurt sa dea jos kilogramele pe care le-a obtinut intr-un timp indelungat. Este mult mai usor sa depui kilograme in plus decat sa scapi de ele.