Bd.Unirii, nr.18, bl.5B, sc.2, et.3, ap.35 interfon 35 sec.4

Achizitioneaza tratamente online si beneficiaza de 5% reducere folosind codul: relaxare la toate comenzile ce depasesc 1000lei.

Nu ai niciun produs în coș.

Ritualuri feminine de Bobotează și Sânt-Ion

Ritualuri feminine de Bobotează și Sânt-Ion

Boboteaza și Sfântul Ion sunt două sărbători creștine pline de superstiții legate de fete și femei, feminitate și ritualuri de frumusețe!

”Iordănitul” fetelor este o tradiție veche mai inedită. Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună. După masă, femeile sărbătoreau întreaga noapte… Tinerele neveste erau „iordănite” de cele mai în vârstă prin udarea cu apă din fântână, neîncepută, adesea plină de busuioc și alte plante parfumate, mai ales când era prea deprate sau prea frig pentru a ajunge la un râu. Ritualul era menit să le facă pe toate nevestele frumoase și iubite tot anul.

Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși.

În noaptea dinaintea Bobotezei, fetele sau femeile nemăritate pun busuioc sub pernă, iar unele își leagă de inelar un fir roșu de mătase pentru a-și visa ursitul.

De asemenea, se spune că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos tot anul.

În ajunul Sfântului Ioan, tinerii din sat obișnuiau să ia apă sfințită de la preot, iar a doua zi să „iordănească” pe toți cei care le ies în cale. Cei „iordăniți”, adică stropiți cu apa respectivă trebuiau să răsplătească ceata de flăcăi cu bani. Obiceiul se mai păstrează și astăzi în unele sate.

Tradiția populară mai spune că toată lumea trebuie să se stropească cu apă sfințită în dimineața Sfântului Ioan pentru a fi feriți de boli tot anul.

În Bucovina există obiceiul de a se pune brazi împodobiți la porțile celor care își serbează onomastica, iar ei organizează petreceri.

În Transilvania, cei care își serbează onomastica în această zi sunt plimbați prin sat și duși la un râu pentru a fi purificați.

Tu cum te serbezi cu prietenele tale? Te cheamă Ioana sau derivate ale acestui nume ori ai pe cineva drag cu acest nume și vrei să-i faci un cadou mai inedit? O idee „modernă” ar fi o zi la SPA cu prietenele… amintind de ritualurile străvechi ale bunicilor, care își doreau să-și revitalizeze tenul și corpul în plină iarnă!

ABOUT AUTHOR

Diana Medan